Sluta snacka – börja göra

På Sigmas nätverksträff i Göteborg medverkade från vänster: Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT; Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet; Greta Braun, projektledare på Production for Future. På Sigmas nätverksträff i Göteborg medverkade från vänster: Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT; Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet; Greta Braun, projektledare på Production for Future.

Sluta snacka – börja göra! Så kan man sammanfatta Anna Serners strategi för att öka andelen kvinnliga filmskapare i Sverige. En strategi som Anna Serner presenterade för över 300 kvinnor på eventet Sigma Smart Women Society i Göteborg på tisdagskvällen.

–Vi är så stolta och glada att kunna presentera Anna Serner som talare på SSWS. Hon är en riktig förebild, vi har länge haft henne på vår önskelista och nu i samband med Göteborgs Filmfestival lyckades vi, säger Beatrice Silow, som är kommunikations- och kulturchef på Sigma IT, och initiativtagare till Sigmas kvinnliga nätverk.

Anna Serner är VD för Svenska Filminstitutet sedan 2011 och har från första början haft jämställdhetsfrågan i fokus. Något som startade redan under hennes tid som VD för Reklamförbundet. Ett område som krävt både mod och uthållighet, eftersom det på sina håll väckt mycket motstånd.

Under kvällen med SSWS berättade Anna Serner om sitt spännande uppdrag, hur arbetet har utvecklats under hennes tid som VD och vilka resultat de hittills uppnått. Mycket har hänt men mycket återstår att göra för att få filmbranscher helt jämställd, väldigt kort sammanfattat.

Svenska Filminstitutets strategi för en jämställd filmproduktion bygger på tre delar; Kvalitet, Jämställdhet, Mångfald. Anna Serner berättade att andelen kvinnor som får stöd för sina filmer från Filminstitutet har ökat och är relativt jämställd – när det gäller lågbudgetfilmer! I takt med att budgetarna går upp minskar tyvärr antalet kvinnor på alla positioner. Och det är filmer med hög budget (över 35 miljoner) som får flest biobesökare. Det innebär att filmbranschen inte återspeglar hur samhället verkligen ser ut och många grupper känner inte igen sig.

Anna Serner avslutade sitt framträdande med positiva nyheter. Antalet kvinnliga regissörer som deltar i internationella festivaler har ökat från 39% 2016 till 53% 2018! Ett bra bevis på att strategin fungerar.

Innan kvällen var över och minglet startade fick vi lyssna till ytterligare en kvinnlig förebild; Greta Braun som är projektledare på Production for Future. Ett projekt med syfte att öka mångfalden inom tech-branschen och sprida kunskap kring digitalisering. Projektet drivs av Göteborgs Tekniska College i samarbete med kvinnliga studenter och över 50 olika partnerföretag. Greta Braun berättade om kvinnor i sin omgivning som inspirerat henne att våga göra sina egna val, som att studera till elektroingenjör. Själv fortsätter hon att inspirera unga tjejer att våga satsa på sina drömmar och ta plats i tech-branschen.

Besök www.sigmait.se/ssws för att se alla nätverksträffar med Sigma Smart Women Society.

På bilden från vänster: Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT; Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet; Greta Braun, projektledare på Production for Future.

För mer information
Beatrice Silow
Kommunikations- och kulturchef, Sigma IT
beatrice.silow@sigma.se
+46 703 79 1506